Friday, April 17, 2015

Resepi Muffin Pisang Coklat Chip

Jangan jadikan menu sihat kita tu terlalu boring! Sesekali kita ubah sikit2 supaya kita tak bosan. Dengan cara begini, kita sekeluarga dapat menikmati pilihan makanan yang lebih sihat tanpa rasa bosan.

Malam ni saya nak kongsikan resepi mudah untuk buat muffin pisang dengan coklat cip.

Pengalaman menguruskan bisnes pastry kat KL & JB dulu banyak beri saya inspirasi & pengetahuan dalam bab2 membaking ni.

Saya pun kenal ramai kengkawan yang kaki membaking kat umah. Saya pasti korang akan rasa resepi yang saya nak kongsikan ni kacang je! Hehehe...

Bahan-Bahan:

- 1 cup tepung
- 1/2 cup Shaklee Energizing Soy Protein (ESP)
- 1 cup oat
- 2 sudu kecik baking powder
- 1 sudu kecik baking soda
- 1/2 sudu kecik garam halus
- 1/4 cup flaxseed
- 1 biji telur saiz AA
- 2 sudu besar minyak jagung
- 2 sudu besar gula perang
- 1/2 cup + 2 sudu besar susu
- 4 biji pisang, dilenyek
- coklat chip

Cara-Cara:

1) Gaulkan tepung, ESP, oat, baking powder,  baking soda, garam & flaxseed.
2) Di dalam mangkuk yang besar, pukul telur, minyak jagung, gula perang, susu & pisang lenyek.
3) Sedikit demi sedikit campurkan bahan (1) di atas dan kacau secara perlahan.
4) Tambahkan sikit coklat chip sesedap rasa.

Panaskan oven dalam 350 darjah celcius.

Sediakan loyang muffin bersaiz sederhana (16 lubang). Masukkan kertas muffin cup di setiap lubang. Kemudian, scoop bahan2 di atas ke dalam lubang2 loyang. Penuhkan dalam setengah je. Tak perlu letak penuh2. Kang melimpah ruah plak, tak cantik muffin u olls!

Bila oven dah panas, masukkan loyang & bakar dalam 12-20 minit. Rajin2 tengok oven. Kalau rasa2 muffin dah kembang & berwarna coklat keperangan, boleh la keluarkan dari oven.

Tips:
- Gunakan loyang yang jenis non-stick supaya mudah nak keluarkan muffin daripada loyang.
- Tak perlu sapu butter atau minyak kat lubang2 loyang tu, sebab bahan2 tersebut akan mengeluarkan minyak sendiri. Kang berminyak2 plak muffin u olls!
- Kalau takmo guna loyang, boleh jugak guna paper portion atau solo cup.

Bila muffin dah siap, boleh la sajikan terus. Sedap kalau makan masa dia masih panas, especially waktu sarapan pagi.

Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment