Tuesday, August 26, 2014

Jom Kita Detox

posted by Mohd Yusof Rahmat

Salam U Olls! Apa khabar? Harap2 korang sihat walafiat hari nie okay!

Hari nie saya sihat. Semalam jer perut macam meragam sikit. Lepas balik daripada openhouse kat umah Sam, kitaorang singgah AEON Permas Jaya jap untuk beli buah-buahan. Kitaorang beli oren, tembikai, strawberri & sikit sayur2an untuk buat salad. Bukan senang nak kurus nie kan?

Macam biasa, sampai je umah, terus belasah strawberri. Geram sangat bila tengok saiz strawberri yang montel2 camnie...



Saper yang tak geram kan? Tapi nie jenis yang imported from Australia. Kalau untuk buat Pavlova ataupun Strawberry Cheesecake, saya lebih prefer beli jenama Driscolls daripada US, coz saiznya memang molek2 & tak terlalu gedabak macam nie. Kalau letak atas kek/pavlova/cupcake, nampak seragam & molek jer.

Malam sebelum masuk tido, saya makan 10biji Alfalfa Complex & 3biji Herb-Lax.

Alfalfa Complex nie kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 jenis zat galian, 10 jenis vitamin, 8 jenis enzim, dan fitokimia. 10 biji Alfalfa Compleks menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu. Bagus sangat2 untuk mencuci hati, darah & usus. Elok jugak untuk melawan alahan. Dan ada beberapa lagi khasiat yang penting untuk badan kita.

Herb-Lax pulak ada 9 herba semulajadi. Amat2 membantu kalau korang ada masalah susah nak buang air besar. Yang penting, ia elok untuk membantu proses pembersihan usus secara lembut supaya enapan2 dan toksin2 yang tersekat tue boleh la dikeluarkan. So siap sedia jelah yer keesokan paginyer... hehehe

Jadi korang boleh la imagine cemana perut saya bila bangun pagi kan? Haaaa... jangan muntah kahak hijau pulak! hahaha...

Kalau korang nak tau, kitaorang nie jenis yang suka makan. Kadang2 masak sendiri kat umah. Kadang2 tapau kat kedai. Jadik, macam2 benda yang masuk kat dalam perut kitaorang nie. Sesekali memang kena buat aktiviti pembersihan usus nie supaya benda2 kotor yang tersekat kat usus kita tue boleh disingkirkan. Kalau kena gayanya, boleh turun 1-2kg taw! Haaa... macam tak caya jer berat bahan2 yang tersekat kat dalam usus kita tue kan?

Oleh sebab kitaorang dalam proses detox, kitaorang kurangkan makan makanan yang berminyak. Ayam tu panggang je guna magic pan. Nasi pun makan segenggam jer (ikut tips Kevin Zahari katanyer!). Tapi nasi tu kitaorang mix dengan pelbagai jenis sayur2an.


Sebelah malam pun sama, Kitaorag cuma makan ayam panggang & salad jer. Pastu banyakkan minum air kosong untuk flush out toksin2 kat dalam badan. Air kosong nie penting taw! Minum sekurang2nya 3 liter sehari. Pandai2 koranglah cemana, tapi kalau boleh janganlah dok togok 3 liter tue sekaligus! Nak mampus???

Sebelum tido, saya buat air herba guna Peppermint-Ginger Plus. Bahan2nya mudah sajor!

video

  1. Cawan yang ada design The Hobbit (hahaha... apa2 jenis cawan pun boleh);
  2. 3 biji Shaklee Peppermint-Ginger Plus;
  3. 2-3 titis Daun Manis (Stevia); dan
  4. Air suam.
Dah siap, korang pun minum la. Kalau nak feeling2 lebih, pi la bawak mug tu ke luar umah... duduk kat amben ker, kat berandah ker, kat buaian ker... best kan? Minuman nie tak ler pedas macam air halia yang kita buat sendiri ataupun yang kita order kat kedai mamak tuh. Coz selain daripada Halia & Daun Pudian, dia ada bahan tambahan Adas (Fennel) & Cekur Manis (Anise). Korang boleh click link yang saya buatkan tu & boleh study sendiri khasiatnya.

Cuma nasihat saya... Kalau nak makan Herb-Lax tue, korang pilih la timing yang sesuai. Kalau esoknyer hari bekerja, malam sebelum tu minum la awal sikit, macam dalam kol 10mlm ker. Lagi elok kalau dapat buat masa hujung minggu. Hasilnya memang menakjubkan. Yang sembelit tu, mesti lancar jer esok pagi. Yang tak sembelit tu, mesti keluar semua kerak2 pelbagai warna & bau... hehehe. Tak kisahlah kan? Yang penting, kita sihat! Bila usus kita bersih, lebih mudah zat2 nak diserap oleh badan. Lebih cepat la korang jadik sihat & kurus!

Kalau korang nak tau lebih lanjut tentang supplement2 Shaklee nie, boleh la contact Hafez. Boleh tanya sekali tentang cara pemakanan, harga & cemana nak dapatkan harga ahli yang lebih berbaloi berbanding harga jualan biasa. Jangan bimbang, dulu2 pun saya rasa malas nak join ahli. Tapi bila makin banyak supplemen yang saya amik, terasa rugi kalo tak join.

Produk2 Shaklee nie semua semulajadi, tak macam kebanyakan produk2 yang dijual kat luar tuh. So banyak mana kita makan pun, takper coz tak memberikan kesan sampingan kat hati & buah pinggang kita.

Okaylah, nanti ada story, saya tulis lagi kay!

Babai!

0 comments:

Post a Comment